windcatcher house

Location: Singapore

Status: Completed 2007

The house was conceptualized through a process of markings on the ground. Its boundary is marked by collaged planes and volumes, thereby forming an elusive, yet seamless, edge for the interior to flow with the exterior spaces. Without a definitive boundary, transition to different spaces is hinted subtly through the changes in floor materials. Spaces on the ground floor become interconnected with one another and to the pool and garden both physically and visually. With the ground floor freed up, the bedrooms and more private rooms are lifted above the “ground” to the 2nd storey, among the treetops supported by planes and thin-slanted columns that seem to merge with the landscape. It is precisely the intent of this project to explore visual and phenomenal transparency, both through strategic spatial organization and abstraction of form and materials.