HOUSE AT SIGLAP BANK

Location: Singapore

Status: Completed 2007

A 2-storey detached family home with an attic and a basement sits on a hill top with scenic views into the surrounding estate. It engages the panoramic views of the site through its unique form and spatial organization. The house is expressed in two shifting volumes which in turn create interesting pockets of sheltered outdoor spaces for the owner and his guests. Instead of the traditional pitched roofs used on attics, the roof here is assembled with two twisted and overlapping planes. Between these two planes, natural light filters into the interior, indirectly reducing the need for artificial lighting.

Likewise, much consideration was undertaken to ensure efficient sun-shading and eco-friendly ventilation. Various cross-ventilated spaces, such as the main living zone, family room and master bedroom, can be used comfortably without any air-conditioning; thereby limiting household energy consumption.